چینیها ما را برای حجاب اذیت نکردند

زیبا و زهرا فضلى محمدآبادى خواهر دوقلوی ایرانی هستند که بیش از شش سال برای تحصیل در شهر پکن چین زندگی کردهاند، دو خواهری که دست سرنوشت آنها را از ورامین تهران به چین کشوری با مردم، فرهنگ و زبان متفاوت کشاند.
دوقلو بودن در پذیرش شما یا رفتار دانشگاههای چین با شما چه تأثیری داشت؟
دوقلو بودن ما باعث شده بود که استادها و همکلاسیها خیلى بیشتر به ما توجه کنند و کنجکاو بودند تا درباره خصوصیات اخلاقى و رفتارى ما بیشتر بدانند و برایشان جالب بود که ما دوقلو هستیم. اتفاق جالبى که بیشتر وقتها رخ مىداد این بود که همیشه ما را با هم اشتباه میگرفتند و حتى بعضى از آنها نمىدانستند که ما دوقلو هستیم و بعد از این که ما را در محوطه دانشگاه با هم میدیدند یا اینکه متوجه میشدند اشتباه ما را تشخیص دادند، میخندیدند و برایشان جالب بود. این موضوع باعث میشد که دوستى و صمیمیت ما با آنها بیشتر بشود.
مطمئناً زندگی در خارج از ایران خصوصاً برای خانمها سختیهای زیادی دارد شرایط زندگی شما در چین چطور بود؟
بله، زندگى در یک کشور خارجى از نظر فرهنگ متفاوتى که با ما دارند یک کم سخت است اما من و زهرا خیلى زود عادت کردیم. هم دوستان خارجى و ایرانى خوبى پیدا کردیم و هم به زندگى کردن و تحصیل در چین عادت کردیم. البته لطف خداوند همه جا و همیشه با ما بود و این را خیلى خوب حس میکردیم. همانطور که اطلاع دارید، چین یک کشور کمونیست است و بیشتر آنها بودایى هستند، البته مسلمان و مسیحى هم هستند، اما خیلى کم. داشتن حجاب براى چینىها چیز خیلى عجیبى است. زمانى که براى اولین بار رسیدیم فرودگاه چین و مردم را دیدیم، تصور میکردیم که خیلى سخت بتوانیم با شرایط آنجا کنار بیاییم و فکر میکردیم داشتن حجاب باعث بشود مردم چین ما را اذیت کنند. حتى زمانى که براى اولین بار رفتیم دانشگاه هم همین تصور و نگرانى را داشتیم، اما بعداً متوجه شدیم که کاملاً اشتباه میکردیم. چینیها اصلاً ما را به دلیل داشتن حجاب اذیت نکردند، فقط وقتى ما را در خیابان با حجاب میدیدند، برایشان عجیب بود و ما را مدتها نگاه میکردند. بعضیها از ما میپرسیدند چی روى سرمان گذاشتیم. به هر حال ما توانستیم با داشتن حجاب در چین زندگى و تحصیل کنیم و مشکلى هم نداشتیم. دوستان مسلمان چینى زیادى هم پیدا کردیم که دوستان صمیمى ما هستند.
خاطره خاصی از حجابتان در چین دارید؟
با اینکه حجاب داشتیم و سر کلاسها هم با حجاب حاضر میشدیم، هیچ وقت استادها یا دوستان ما را تحقیر یا تمسخر نمىکردند، برعکس خیلى هم کنجکاو بودند و دوست داشتند بیشتر درباره اسلام و مسلمانها و پوشش اسلامى بدانند. چندین بار دوستان خارجى از ما خواستند که روش سر کردن و بستن روسرى را به آنها یاد بدهیم و وقتى روسرى سر میکردند خیلى خوششان میآمد و خوشحال میشدند و با حجاب عکس میگرفتند، حتى یک بار در فرودگاه وقتى داشتیم بر میگشتیم ایران، به تعداد زیادى چینى برخوردیم که قصد سفر کردن به ایران را داشتند. چون شنیده بودند زنان خارجى که به ایران سفر میکنند باید حجاب داشته باشند، از همانجا در فرودگاه چین مشغول آماده کردن روسرى و سر کردن روسرى بودند (متأسفانه بر عکس بعضى از زنان ایرانى که وقتى به خارج از ایران سفر میکنند، همین که سوار هواپیما میشوند روسریها را بر میدارند و آرایش میکنند). وقتى من و زهرا را دیدند که روسرى داریم، خوشحال شدند و آمدند طرف ما که روش سر کردن و بستن روسرى را یادشان بدهیم، من هم کمکشان کردم تا روسرى سر کنند. بقیه هم ایستاده بودند و با دقت نگاه میکردند و یاد مىگرفتند.
برخی از ایرانیها مطمئناً در چین بودند که حجاب را رعایت نمیکردند با آنها مشکلی نداشتید؟
بله، متأسفانه خیلی از ایرانیهایى که در چین زندگى و تحصیل میکنند بىحجاب هستند. ما مشکل خاصى با آنها نداشتیم، حتى با بعضى از آنها دوست هم هستیم و سعى مىکردیم با پوشش و حجاب خودمان الگویى باشیم تا شاید تأثیر مثبتى روی آنها داشته باشیم.
به عنوان خواهران مسلمان و معتقد برای معرفی اسلام هم در چین فعالیتی داشتید؟
در واقع در چین به طور علنى اجازه تبلیغ اسلام داده نمیشود. اما هستند افرادى که اسلام را به دوستانشان معرفى میکنند. من و زهرا هم از وقتى با اولین دوست مسلمان چینى آشنا شدیم، از طریق دوستمان، مسلمانهاى بیشترى را شناختیم و با هم رفت و آمد میکردیم. در مراسم عروسى سه تا از دوستان مسلمان چینى هم شرکت کردیم که خیلى تجربه جالب و مفیدى بود. همانطور که میدانید، زنان و دختران مسلمان چینى حجاب ندارند، فقط روزهاى جمعه که براى نماز خواندن به مسجد مىروند، روسرى سر مىکنند و بعد از نماز دوباره حجابشان را بر میدارند. البته زنان و دخترانى هم هستند که مسلمان هستند و حجاب دارند و ما هم با چند تا از آنها دوست هستیم اما چند تا از دوستان مسلمان چینى که حجاب ندارند، با دیدن حجاب من و زهرا و بعد از آشنا شدن با ما تصمیم گرفتند روسرى بپوشند. من و زهرا چند بار براى برخى از دروس که استادها تکلیف گروهى تعیین میکردند و مىگفتند باید کنفرانس بدهیم، سعى کردیم درباره اسلام و مسلمانها و روش زندگى و نوع پوشش مسلمانان مطالبى ارائه بدهیم تا دوستان خارجى و چینى غیر مسلمان متوجه شوند.
«با حجاب»
برای مطالعه «حجاب» لطفاً اینجا را کلیک کنید.
- ۹۶/۰۶/۰۳